„Băieții deștepți” din energie, amendați de ANRE cu peste 200 mil. €. Patru furnizori ar fi manipulat piața / REACȚIA Tinmar Energy

„Băieții deștepți” din energie, amendați de ANRE cu peste 200 mil. €. Patru furnizori ar fi manipulat piața / REACȚIA Tinmar Energy
Publicat: 06/02/2024, 20:43
Actualizat: 07/02/2024, 19:15

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar fi amendat, în urma unei investigații, patru furnizori (traderi) de energie electrică pentru că au manipulat piața energiei electrice, potrivit unor informații pe surse publicate de Hotnews.ro. Datele nu au fost confirmate de ANRE, un răspuns oficial privind rezultatele anchetelor fiind solicitat de Gândul încă de luni. Sursele citate de Hotnews nu explică modul în care cei patru operatori economici au manipulat piața de energie, ci doar că gravitatea faptelor le-a atras amenzi – record în cazurile controalelor ANRE, care depășesc 3% din cifra de afaceri, ajungând chiar și până la 7,5%. Printre firmele nominalizate de publicație se numără și gigantul Tinmar Energy, care nu ar fi la prima amendă aplicată de ANRE și care a fost sancționată anul trecut și de Fisc pentru practicile cel puțin controversate.

UPDATE: ANRE a transmis oficial, miercuri seara, că lucreză pentru finalizarea procedurii, care să permită comunicarea rezultatelor anchetei.

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, vă comunicăm că o parte dintre investigațiile derulate de ANRE se desfășoară în colaborare cu Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER), în baza reglementărilor REMIT și a protocolului încheiat cu ACER.

În vederea comunicării rezultatelor acestor investigații, care sunt inițiate la sesizarea ACER, este necesar să se parcurgă anumite etape de coordonare cu ACER. După finalizarea procedurilor necesare vă vom putea comunica aspecte publice privind motivația, sancțiunile și operatorii economici care au fost sancționați. În plus, şi în cazul investigațiilor care nu sunt inițiate la sesizarea ACER există anumite proceduri care trebuie îndeplinite înainte ca ANRE să poată comunica public.

Vă asigurăm în continuare de întreaga noastră disponibilitate și de faptul că monitorizăm și evaluăm permanent respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează buna funcționare a pieței de energie”, au transmis oficialii ANRE.

UPDATE. Compania Tinmar Energy a transmis un set de precizări în urma informațiilor apărute: 

„Investigația a fost demarată ca urmare a unei sesizări efectuate de OPCOM prin intermediul unui raport de tranzacții suspecte. Subliniem însă că acest tip de sesizare este emis în mod automat de OPCOM pe baza unor algoritmi şi nu reprezintă o incriminare, ci doar ridică suspiciuni (ce pot fi confirmate sau nu pe parcursul investigației) şi, pe cale de consecință, impune efectuarea unei analize pentru verificarea contextului tranzacțiilor semnalate. O astfel de analiză, dacă ar fi fost efectuată corespunzător de către echipa de investigație, ar fi dus la concluzia inexistenței vreunei încălcări a legii.

Investigaţia a vizat tranzacţii desfăşurate pe piata PC-OTC , piaţă anonimă pe care participanţii la piaţă nu cunosc cu cine tranzacţionează până la încheierea sesiunii de tranzacţionare când sunt anunţaţi de către OPCOM care este partea contractantă pentru fiecare tranzacţie în parte. Vom dovedi în instanţă că însăşi modul de organizare a pieţei face imposibilă o eventuală înţelegere între participanţii la piaţă. Tranzacţiile derulate de Tinmar Energy în perioada vizată au avut ca scop asigurarea energiei necesară consumului clienţilor finali din portofoliu.

Faţă de cele reţinute de către autoritatea de investigaţie respectiv că:

1.cele două tranzacții ar fi tranzacţii încrucișate , de tip A-B-A ,
precizam că:

piața PC-OTC funcţionează strict în baza contractelor de tip EFET conform căruia fiecare parte poate acționa fie pe poziție de cumpărător, fie pe poziție de vânzător. Deci inversarea pozitiilor în piaţă este o consecinţă a modului de funcţionare al acestei pieţe si nu un element contraventional. În plus, piaţa de tranzacţionare angro din România este o piață redusă ca număr de participanţi.

Societatea noastră derulează contracte cu un numar de 12-14 parteneri eligibili iar din acesţi o parte sunt numai cumpărători iar alţi numai vânzători. Traderi care desfăşoară tranzacţii în ambele sensuri de tranzacţionare sunt în medie în numar de 4 într-un an si, în aceste condiţii, este imposibil să nu se întâlnească în mod repetat în piaţă pe ambele sensuri de tranzacţionare vanzare-cumpărare.

2.Părţile au tranzacţionat aceeaşi cantitate în ambele sensuri – 5MW (3715MWh)
subliniem că

Produsul tranzacţionat – 5MW BSLD echivalentul cantităţii de 3715MWh- este un produs standard pe piaţa OTC. Astfel, peste 85% din tranzacţii încheiate pe această piaţă au ca obiect acest produs.

3.Intervalul de timp dintre cele 2 tranzacţii a fost unul scurt.

Punct de vedere Tinmar

Toate tranzactiile de manipulare de piaţă incriminate la nivel european vizează intervale de timp dintre cele 2 tranzacţii de ordinul minutelor sau chiar al secundelor în cadrul aceleasi sesiuni de tranzacţionare.
Cele 2 tranzacţii vizate de investigaţia ANRE nu pot fi încadrate în noţiunea de manipulare a pieţei având în vedere distanta mare de timp dintre acestea de aproape 1 lună (29.01-25.02). În plus, nici unul din actele administrative emise in cursul procedurii nu conţin referiri la analiza „ex-post” respectiv la efectele acestor tranzacţii în piata de energie, deşi o astfel de analiză reprezintă o condiţie legală obligatorie pentru antrenarea răspunderii juridice a companiei noastre.

Mai mult, preţurile de tranzacţionare din cele 2 tranzacţii ce au făcut obiectul investigaţiei sunt preţurile pieţei de la momentul tranzacţionării şi ANRE reţine că „variaţia faţă de valoarea pretului de referinţă publicat de catre OPCOM , la data realizării tranzacţiilor în discuţie este între 0,63% si 0.89%”. Prin urmare, nu putem vorbi de manipulare atunci când vorbim de tranzacţii efectuate la preţuri de piaţă.

Chiar dacă în cadrul documentelor întocmite de către ANRE se reţine că – nu există elemente care sa încadreze „tranzacţiile suspecte” în categoria tranzacţiilor concertate, că nu au putut identifica probe din care să rezulte că Tinmar a urmărit în mod intenţionat să manipuleze piaţa si că nu există nicio probă în sensul existenței vreunei înțelegeri sau vreunui comportament concertat între cele 2 părţi implicate – autoritatea, dintr-o eroare de interpretare si fără a analiza în profunzime detaliile tranzacţiei si efectele ei, au apreciat totusi ca, şi în lipsa dovezilor pot dispune aplicarea unei sancţiuni.

Apreciem că intenţia ANRE de a asigura o piaţă funcţională de tranzacţionare a energiei tinde să capete conotaţii negative şi să ridice semne de întrebare asupra eficienţei acestei pieţe datorate unei interpretări restrictive şi limitative a prevederilor Regulamentului REMIT si sunt de natura sa determine participantii la piată să renunţe la aceste tranzacţii.

Sesizarea automată de către softul OPCOM/ACER a unor tranzacţii care ridică suspiciuni nu ar trebui tratate drept contravenţii ci, ar trebui să creeze obligaţia autorităţii de a investiga şi de a dovedi, dacă e cazul , încălcarea imputată participanţilor, conform unor standarde de probă riguroase. Avand în vedere toate argumentele legale şi procedurale invocate, concluziilor experţilor în domeniu, avem convingerea că ne vom dovedi nevinovăţia prin înlăturarea acuzaţiilor reţinute de ANRE în sarcina noastră”, se precizează în informarea trimisă.

–-

Cei patru traderi amendați de ANRE trebuie să plătească amenzile ce depășesc valoarea de 200 milioane de euro, potrivit informațiilor Hotnews.ro.

Trei dintre cei patru furnzori ar fi EFT Furnizare, Nova Power & Gas și Tinmar Energy. Acestea au avut cifre de afaceri de miliarde în 2022, într-un an aflat sub impactul crizelor suprapuse din energie, care au dus la introducerea schemelor de plafonare compensare pentru consumatori.

Tinmar Energy, unul dintre cei mai mari furnziori din România, este controlată de omul de afaceri Augustin Constantin Oancea (0,000015%) și Martin Oil Energy SRL (99,999985), dar în care are Augustin Oancea are 96,94% din acțiuni.

Furnizorul de energie a avut în 2022 o cifră de afaceri netă de 9,18 miliarde de lei și un profit net de 523,73 milioane lei, cu 97 de salariați.

Creșterea cifrei de afaceri este subtanțială, de aproape trei ori, de la 3,56 miliarde de lei, în timp ce profitul net a crescut de aproape patru ori, era de 142,8 milioane de lei, în 2021, la un număr de 98 de salariați, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

EFT Furnizare SRL avea cinci angajați în 2022 și a ajuns la o cifră de afaceri de 656,3 milioane de lei, în scădere cu 19%, și un profit de 51,3 milioane de lei, în creștere cu 821%. Acționari sunt: EFT Investments Limited UK – 80%, VOJKAN TOMASEVIC – 15%, AMALIA GABRIELA BADEA – 2,5%, MARIN ALEXANDRU-COSTIN 2,5%.

NOVA POWER & GAS este o firmă din Cluj, care a devenit și partenerul Nuclearelectrica în proiectul mini-reactoarelor de la Doicești. În 2022, cu puțin peste 100 de angajați, a avut o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, în creștere cu 218%, și un profit de 230 milioane lei, în creștere cu 912%. Firma este deținută de E-Infra, controlată de frații Simion Mureșan (30%) și Teofil Mureșan (40%) și omul de afaceri Marian Pantazescu (30%), potrivit datelor agregate de termene.ro.

Într-o reacție pentru Hotnews,  Nova Power & Gas, a răspuns că a respectat pe deplin toate regulile pieței.

„Nova Power & Gas este o companie privată cu capital integral românesc, care are în centrul strategiei sale de business consumatorul din România și investițiile în energie regenerabilă. În ultimii ani, Nova Power & Gas a oferit consumatorilor printre cele mai mici prețuri din piață, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică. Suntem surprinși de concluziile ANRE în ceea ce ne privește, în condițiile în care Nova a respectat pe deplin toate regulile pieței. Vom furniza în continuare toate datele și informațiile necesare pentru a ne demonstra nevinovăția în fața autorităților și a instanțelor competente”, au răspuns reprezentanții companiei.

Investigația ANRE a fost demarată în urma sesizărilor făcute de Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale – OPCOM SA și Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), potrivit HotNews.ro. ACER este entitatea care ar trbui să emită un aviz înn cazul investigațiilor din energie.

Tinmar, amendat în trecut de ANRE și de Fisc

Conform unui raport din 2022 al Agenției Naționale de Adminstrare Fiscală (ANAF), profitul cu care a Tinmar Energy a încheiat exercițiul financiar 2021 s-a ridicat la 137,44 milioane de lei.

Informațiile din noiembrie 2022 arătau că Augustin Oancea a cumpărat mai multe proprietăți la Marbella, în Spania, dar și în Emiratele Arabe Unite. Directorul Tinmar Energy mai are un Rolls-Royce decapotabil și un Rolls-Royce Cullinan (4×4), care costă împreună un milion de euro.

Ceea ce mai arată raportul ANAF, datat la jumătatea lunii septembrie a acestui an, după verificările Direcției Regionale Antifraudă București, este mult mai complex și are, potrivit specialiștilor Fiscului, impact asupra cuantumului rambursărilor din partea statului.

Controlul a fost făcut la Tinmar Energy și la societatea Lord Energy, cu care aceasta are o relație contractuală veche, fiind vizate tranzacțiile cu energie electrică efectuate de aceste societăți în perioada 2021-iulie 2022.

Pe scurt, potrivit ANAF, compania Tinmar Energy cumpără de la furnizorii ei energie mai ieftină – o vinde pe piața de trading către firma Lord Energy la preț mic, iar Lord Energy o revinde pe bursa la prețul pieței, obținând un profit bun. În paralel, Tinmar cumpără mai scump de pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) necesarul de energie, pe care o vinde clienților finali la prețul plafonat, astfel că diferența, care trebuie acoperită de stat, este mai mare.

„Din analiza comparativă a veniturilor obținute din vânzarea energiei electrice, în anul 2022 (perioada ianuarie – iunie) cu veniturile obținute din vânzarea mărfurilor în anul 2021 (ianuarie – decembrie), se constată o creștere substanțială de peste 89,5 ori a veniturilor obținute în prima jumătate a anului 2022 față de veniturile obținute în anul 2021.

Creșterea se datorează veniturilor obținute de societate din vânzarea pe OPCOM- PZU, la prețul pieței, a energiei achiziționate anterior de la Tinmar Energy SRL, la prețuri diminuate față de prețul pieței”, arată raportul ANAF.

Potrivit poziției oficiale a companiei referitoare la controlul ANAF, prețul contractelor derulate între Tinmar Energy și Lord Energy sunt în acord cu prețul de referință tranzacționat pe OPCOM de la data semnării acestora.

De amintit că Tinmar Energy a fost amendată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ca urmare a notificărilor privind întreruperea furnizării energiei electrice transmise clienților finali, începând cu data de 16 septembrie 2022, de către societate. Controale inopinate au avut loc şi la afiliaţii săi: Solprim SRL, SC Eye Mall SRL, Arinna Development SRL și Lord Energy SRL.

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societățile în cauză și-au îndeplinit obligația de achiziționare a energiei electrice pentru acoperirea consumului clienților și nu au denunțat unilateral contractele de furnizare a energiei electrice. Cu toate acestea, pentru emiterea și transmiterea către clienți a notificărilor privind întreruperea furnizării energiei electrice începând din data de 16.09.2022, fără a avea acest drept, societățile Tinmar Energy S.A. și Solprim S.R.L. au fost sancționate fiecare cu amendă contravențională în valoare de 20.000 lei”, potrivit comunicatului ANRE din 3 noiembrie 2022.

Câte amenzi a dat ANRE anul trecut

Gândul a solicitat, luni, reprezentanților ANRE concluziile controalelor finalizate. La sfârșitul anului trecut, conducerea ANRE preciza că era aproximativ 170 de controale sunt în desfășurare.

Președintele instituției, George Niculescu, anunța atunci, fără să dea nume, că a sancționat cinci furnizori de energie electrică, cu avertismente, dar și cu amenzi consistente, care însumau aproximativ 18 milioane de lei, care se ridică la 1% din cifra lor de afaceri, pentru încălcarea legislației privind achiziția și vânzarea energiei.

Ulterior, Gândul a publicat lista oficială a celor amendați, transmisă de ANRE.

În afara celor 18 milioane, în perioada 23 aprilie, data preluării mandatului de către George Niculescu, până la 15 decembrie, au fost efectuate 919 acțiuni de control, din care:

  • 721 acțiuni de control de tip supraveghere,
  • 126 acțiuni de control de tip inspecție,
  • 72 acțiuni de control de tip verificare.

În urma celor 919 de acțiunilor de control efectuate, s-au încheiat 604 procese-verbale de constatare și sancționare, aplicându-se 1415 sancțiuni contravenționale (922 de amenzi și 493 de avertismente), în valoare de 33.561.750,40 lei, au transmis oficialii ANRE. Din total, aproximativ 27 de milioane de lei sunt pentru actorii din piața energiei electrice, iar aproximativ 6, pentru cea a gazelor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Proprietarii de mașini trebuie să anunțe Primăria. Se depune formular și se achită taxă. Zero...
Locurile în care șoferii greșesc fără să-și dea seama. Poliția abia îi așteaptă
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină